Foto: SVT

Dagböcker ska avslöja hur vi klär oss

Uppdaterad
Publicerad

Hur klär vi oss egentligen i dag och hur tänker vi när vi handlar kläder? Nu ska 250 sörmlänningar ge svar på de frågorna. På uppdrag av Sörmlands museum ska de under hösten föra en så kallad konsumtionsdagbok.

Sörmlands museum ska förutom dagböckerna samla in kläder och hålla i föreläsningar. Syftet är att både ge en bild av dagens klädkonsumtion och göra oss uppmärksamma på hur kläderna görs.

– Upprinnelsen till det här projektet är att konsumtionen har ökat så mycket under de senaste 10-15 åren. Här i Sverige handlar vi ungefär 50 procent mer än vad vi gjorde för bara 10-15 år sedan. Det här tycker vi är en jätteviktig fråga. Konsumtionen sägs ofta vara bra för tillväxten och arbetstillfällen men den har också baksidor. Mycket miljöförstöring är involverat och även människor i produktionen som far illa, säger projektledaren Anna Hedtjärn Wester.

Tankar kring kläder

De som skriver kläddagböckerna ska berätta vad de har köpt, varför och även varifrån plagget kommer.

Kultur- och utbildningschefen på Landstinget Sörmland, Mikael Palo, som valde att delta med hela familjen har redan hunnit fylla några blad.

– Två mjukisbyxor och två t-shirtar till tioåringen för att han är den som växer mest. Vi andra växer mest runt midjan, berättar han.

Britt-Mari Waijnstad som också är med i projektet har redan bidragit med en kjol.

– Jag har även skrivit ner mina tankar om vad jag tänkte när jag köpte kjolen. Jag skrev att jag egentligen inte behövde den men jag hade ju ingen likadan kjol innan så då gjorde jag det legalt för mig själv att köpa den kjolen.

Handla mindre

Nästa år kommer alla dagböcker och insamlade kläder att visas upp i en utställning. Något som kan bli en ögonöppnare.

– Det gör ju att man börjar tänka efter vad det är man köper egentligen. Jag har hittills aldrig funderat på var klädesplaggen kommer från. Det tycker jag är ytterst relevant om man ska sätta klädinköp i ett större sammanhang, säger Mikael Palo.

– Jag tror att jag kommer att handla mycket mindre nu när jag måste skriva ner allt. Och det gillar nog min man, säger Britt-Mari Waijnstad och ler.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.