Kommuner tvingas ta emot flyktingbarn

Uppdaterad
Publicerad

Antalet ensamkommande barn som söker asyl i Sverige har ökat de senaste åren vilket har lett till brist på mottagandeplatser.

Sörmland har endast 72 platser totalt och kommuner som Gnesta och Katrineholm har enligt migrationsverket inga avtal om platser till ensamkommande flyktingbarn.

– Katrineholm tar emot väldigt många anhörig-invandrare just nu till de som redan finns i kommunen. Vi räknar med att ta emot 400 personer under 2013 och det har redan kommit 140 barn till Katrineholm så att ta oss an ytterligare barn skulle skapa en övermäktig uppgift för oss i kommunen, säger Göran Dahlström (S), kommunalråd Katrineholm.

Men regeringen föreslår nu, med stöd av Miljöpartiet, att även kommuner som inte har avtal om platser till ensamkommande flyktingbarn ska kunna tvingas att ta emot barn. Men Dahlström ställer sig skeptisk till förslaget.

– Jag tycker att det här visar på regeringens totala misslyckande med både integrations- och migrationspolitiken. Det är på grund av att man inte haft något samarbete inom EU om hur man ska fördela ungdomarna som kommer till olika länder. Sverige är den enskilt största mottagaren i Europa och det här måste man förändra. Att tvinga kommuner att ta emot flyktingbarn är ett misslyckande eftersom de skulle kunna sköta uppgiften själva om antalet barn vore rätt. Men det är naturligtvis för stort för kommunerna att klara av, säger Dahlström.

Förslaget föreslås träda i kraft den 1 januari 2014.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.