Foto: Claudio Bresciani / TT

Kontroversiell mjölkforskning presenterades i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Dricker du mycket mjölk i hopp om ett hälsosammare liv? Då kanske du ska tänka om – i alla fall om man ska tro forskaren Karl Michaelsson, som menar att mjölk kan vara farligt. På tisdagen berättade han om sin kontroversiella forskning i Eskilstuna.

Studien består av drygt 100.000 kvinnor och män som har berättat om sin konsumtion av komjölk.

– De som konsumerade mycket mjölk hade en högre risk att dö under studietiden och en högre risk för benbrott. Precis tvärtemot från vad man tror om att mjölk ska ge starka ben och skydda mot benbrott, säger Karl Michaelsson.

Kvinnor drabbas hårdast

De som verkar drabbas hårdast är kvinnor. Studien visar att de kvinnor som dricker mer än två glas mjölk varje dag eller mer än 4 deciliter har nästan en fördubblad risk för dödlighet jämfört med de som dricker högst ett glas.

Även risken för att få en höftfraktur ökar och då med hela 60 procent. Däremot ökar inte risken för frakturer bland män, men dödligheten stiger med 20 procent.

Mjölksockret är boven

– Mjölken består bland annat av kolhydrater som innehåller sockerarter. Hälften av det är glukos och hälften är galaktos, förklarar Karl Michaelsson.

Det är alltså sockerarten galaktos som verkar vara det farliga i mjölken.

– Alla mjölksorter innehåller de här sockerkomponenter. Vi tittade på olika sorters mjölk men det spelade ingen roll om individerna hade druckit lättmjölk, mellanmjölk eller treprocentig mjölk. Risken var ungefär lika stor oberoende av mjölktyp. Däremot såg vi att syrade produkter som filmjölk, yoghurt och ost var kopplat till en lägre risk för benbrott och dödlighet, säger Karl Michaelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.