Foto: Arkivbild/SVT

Kritik mot kärnavfallshantering utanför Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

Studsvik Nuclear utanför Nyköping får fortsatt kritik från Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM. Myndigheten pekar på flera brister när det gäller företagets rutiner att säkerställa att den nedsmälta metallen från kärnkraftverken är ofarlig.

På anläggningen utanför Nyköping smälts låg- och medelaktivt metallavfall ned till göt, som efter behandling kan friklassas som metallskrot.

I samband med en granskning år 2011 gav Strålsäkerhetsmyndigheten företaget ett föreläggande om förbättring av instruktionerna för friklassning av göt.

Studsvik Nuclear lämnade då in ett nytt kontrollprogram, men den uppföljande granskningen har nu resulterat i ett nytt föreläggande rörande rutinerna för friklassning.

”Särskilt behöver stor vikt fästas vid rutiner avseende kännedom om avfallets ursprung, deklaration av nuklidinnehåll från kunden och hur den informationen används i friklassningsprocessen”, skriver SSM i tillsynsrapporten.

Myndigheten kräver nu förbättringar. Senast den 2 maj ska Studsvik Nuclear ha tagit fram och redovisat ett åtgärdsprogram.

Här kan du ta del av rapporten i sin helhet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.