Foto: Arkivbild

Brister kring Hjortensbergsbadet

Uppdaterad
Publicerad

Det finns flera brister i kommunstyrelsens hantering av den pågående renoveringen av Hjortensbergsbadet i Nyköping. Det visar en granskning som kommunrevisorerna låtit revisions- och konsultföretaget PWC göra. Och nu riskerar projektet att bli ännu dyrare.

Slutkostnaden för projektet bedöms nu av den tekniska divisionen till cirka 150-180 miljoner kronor, vilket är en rejäl fördyring från de 107 miljoner kronor som det beslutades om när renoveringen först klubbades.

Kommunen har sedan tidigare fattat beslut om tilläggsanslag och i dagsläget är den totala budgeten 147 miljoner kronor.

Pekar på flera brister

”Vår samlade bedömning är att Kommunstyrelsen inte säkerställer att det är en tillräcklig styrning och uppföljning av renoveringen av Hjortensbergsbadet, samt att tidsplan och totalekonomiska konsekvenser inte till fullo följs upp på ett ändamålsenligt sätt”, skriver kommunrevisionen i ett pressmeddelande.

Bedömningen baseras på en rad påvisade brister. Det handlar till exempel om att kommunstyrelsen inte tagit tillräcklig hänsyn till de ekonomiska konsenvenserna i samband med projekteringen och upphandlingen av projektet.

Brutit mot lagen

Redan i denna fas ska det ha funnits indikationer på skador i den bärande konstruktionen, enligt revisionsrapporten, vilket senare ledde till att budgeten fick ökas med 20 miljoner kronor.

Det anbud som kommunen antog ska heller inte ha uppfyllt alla krav i förfrågningsunderlaget. Därmed har man brutit mot lagen om offentlig upphandling, skriver revisionen.

”Anmärkningsvärt”

Det uppges även finnas brister när det gäller ansvars- och rollfördelningen inom den tekniska divisionen och kommunstyrelsen ska inte ha fått löpande uppföljning kring tidsplan och kostnader.

”Mot bakgrund av de komplikationer som uppstått i projektet, investeringens storlek och risknivå är det anmärkningsvärt att det under 2014 inte finns några protokollförda informationsärenden i KS gällande Hjortensbergsbadet före den 27 oktober”, skriver revisionen.

Kommunen ska svara

Kommunstyrelsen ska senast den 1 februari nästa år ha redovisat sina synpunkter och planerade åtgärder med anledning av de påtalade bristerna i revisionsrapporten. Här kan du ta del av rapporten i sin helhet.

Hjortensbergsbadet, som inte renoverats sedan starten 1986, beräknas öppna i slutet av hösten 2015. Läs mer om projektet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.