Kritik mot regeringsförslag

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill att det ska vara lättare att bli av med kriminella motorcykelgäng eller andra hyresgäster som ägnar sig åt grov organiserad brottslighet. Men förslaget får i kritik i Eskilstuna, där man ser det som ett slag i luften.

Striden om Hells Angels skylt i Eskilstuna har pågått länge. Kommunen har misslyckats i sina försök att få bort emblemet och medlemmarna i det kriminella motorcykelgänget.

Den utredning som regeringen vill tillsätta i höst ska ge förslag på regelförändringar som gör det enklare att säga upp lokalhyresgäster som ägnar sig åt organiserad brottslighet.

Nya regler av det här slaget skulle inte påverka kommunens kamp mot Hells Angels eftersom mc-klubben äger sin lokal och alltså inte är hyresgäst.

Stadsbyggnadsnämndens ordförande Magnus Johansson (MP) underkänner regeringens förslag och vill att man tar krafttag genom att helt enkelt kriminalisera gängen.

– Det är återigen ett slag i luften. Vi har från många olika kommuner fört fram konkreta förslag som skulle kunna trycka tillbaka Hells Angels och annan grov organiserad brottslighet. Men man vidtar inga som helst åtgärder som har effekt, säger Magnus Johansson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.