Kvinna dog efter kattbett

Uppdaterad
Publicerad

Mälarsjukhuset i Eskilstuna har anmält sig själva enligt lex Maria efter en händelse där en kvinna avled efter att ha blivit biten av en katt.

Det var sommaren 2014 som kvinnan två gånger sökte vård vid akutmottagningen på Mälarsjukhuset med anledning av att hon blivit biten av en katt i vänster underben och hade ont i höfterna.

Vid det första besöket blev hon bedömd av en ortopedspecialist som noterade ett sår på vänster underben orsakat av kattbettet, samt så kallade petekier (= små blödningar i huden).

Läkaren bedömde att det inte förelåg någon infektion och hänvisade henne till vårdcentralen för ny provtagning.

Fick ont i kropp och ben

Men en tid senare fick kvinnan besvär med andningen, blev svullen och fick ont i kroppen och benet. Hon åkte in till akuten igen där hon blev undersökt av en underläkare.

Läkaren noterade att kvinnan inte kunde belasta vänster fot på grund av smärta. Kattbettet visade dock inte några tecken på infektion, men man tog ändå kontakt med infektionsjouren och gav kvinnan antibiotika.

Skickades hem

Läkaren gjorde bedömningen att kvinnan inte behövdes läggas in av medicinska skäl och skickades hem med antibiotika och smärtstillande.

Morgonen därpå hittades kvinnan avliden i hemmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.