Stetoskopet kan vara en bakteriebov Foto: TT Nyhetsbyrån

Läkare såg dåligt – skrev ut fel medicin

Uppdaterad
Publicerad

Hyrläkaren var social och trevlig, men synen inte den bästa. Nu anmäler vårdcentralen i Vingåker läkaren till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

När vårdcentralen bokade hyrläkaren, som är i 70-årsåldern, upplystes man om att han haft problem med synen, men nu var opererad och problemfri.

Men redan första veckan började problemen. Hyrläkaren hade upprepade gånger problem med datorerna och journalsystemet. Han blandade också ihop patienter och diktat.

I dagsläget saknar sju av hyrläkarens besök fortfarande diktat, enligt vårdcentralen.

Förväxlade recept och patienter

Efter det att hyrläkaren slutat har flera patienter hört av sig till vårdcentralen med klagomål som handlar om att mediciner och diagnoser skrivits ut till fel personer.

”Vem som skulle fått den aktuella medicinen och brevet har inte gått att utröna”, skriver verksamhetschef i anmälan gällande ett specifikt fall.

Farlig för patienterna

Vårdcentralens verksamhetschef avslutar sin anmälan till IVO med att konstatera att läkaren är farlig för patienterna:

”Sammantaget är vår misstanke att dr XX:s syn är kraftigt nedsatt och att han inte själv har tillräcklig sjukdomsinsikt om detta. De misstag som gjorts antar vi inte skett pga bristande kunskap, dr XX är en erfaren och kompetent läkare, utan pga att han inte ser tillräckligt bra för att kunna utföra sitt arbete på ett tillfredställande sätt. Att inte ha den insikten själv är patientfarligt och detta visar dessa misstag på.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.