Lex Maria: ”Gamla dör ensamma”

Uppdaterad
Publicerad

Mariebergsgårdens äldre- och demensboende i bostadsområdet Brandkärr i Nyköpings kritiseras för underbemanning. Enligt Inspektionen för vård och omsorg saknas oftast minst två av sex områdesansvariga sjuksköterskor, med allvarliga konsekvenser som följd.

Ett sår på foten fick inte nödvändig tillsyn – vilket ledde till att foten efter en kort tid fick amputeras...

Det är en del av bakgrunden till den kritik mot underbemanning som Inspektionen för vård och omsorg nu riktar mot Nyköpings kommun. Den Lex Maria-anmälan som gjordes efter amputationen visade att såret inte behandlats på rätt sätt när vårdpersonal avlöst varandra. Ingen sjuksköterska informerades om att såret på foten försämrades och ingen läkare tillkallades heller.

Och Inspektionen för vård och omsorg har fått fler fall, två Lex Mariaanmälningar gäller brister i informationen mellan vårdpersonalen.

Och dessutom visade den inspektion som IVO gjorde den 1 oktober att det sällan sätts in något extravak vid palliativ vård, dvs. Dom flesta gamla avlider utan vak, dom ligger ensamma i sängen sin sista stund i livet.

Detta måste Vård och omsorgsnämnden göra något åt, skriver IVO i sin rapport. En redovisning av vilka åtgärder som vidtas ska finnas senast 15 januari 2015 skriver IVO i sitt beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.