Många marscherade mot mödradödlighet

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen gick tusentals människor i Sverige ut i en marsch mot mödradödligheten. För Eskilstunas del var det första gången.

Ett trettiotal människor hade samlats tack vare en Eskilstunamamma som drog igång hela marschen på egen hand.

– Jag hade läst om att RFSU anordnar marscher varje år. Jag tänkte att istället för att gå runt på olika håll kan man träffas och gå ihop för en bra sak, säger initiativtagaren Gunilla Granander när vi träffas i Rinmansparken i Eskilstuna.

En viktig fråga att lyfta fram

Gunilla Granander kontaktade Riksförbundet för sexuell upplysning som anordnar barnvagnsmarcher för femte året i rad. På eget initiativ såg hon till att Eskilstuna blev en av de 34 orterna som marcherar idag för att stoppa mödradödligheten. Men av de trettiotal samlades syntes bara några få män.

– Jag tycker att det är viktigt och det är en fråga som man belyser alldeles för lite, säger Rickard Granander som anslöt sig till marschen på sin lunchrast.

– Hade det varit män som dog så här som kvinnorna så tror jag att man hade lagt ner mer resurser och mer tid på det, tyvärr. Därför tycker jag att det är en viktig fråga att lyfta fram.

Varje dag dör 800 kvinnor

Enligt RFSU dör det varje dag 800 kvinnor i samband med graviditeteten. De flesta som drabbas lever i fattiga länder. Anledningarna är många men några av de största är att det saknas sexualundervisning, säkra aborter och preventivmedel. Och den politiska viljan. För något som RFSU arbetar för är just att påverka politikerna.

– Mödradödligheten har minskat under de fem år som RFSU har haft marscherna men det är fortfarande inte bra. Fortfarande dör väldigt många, säger Gunilla Granander.

– Det är ingen obotlig sjukdom, det går att lösa bara det finns engagemang och pengar, säger Gunilla och den halvtimmes långa marschen genom Eskilstunas gator drar igång.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.