Foto: SVT

SM nästa för längdhoppstalang

Uppdaterad
Publicerad

I helgen inleds friidrotts-SM i Umeå och på plats finns Eskilstunatalangen Johan Taléus.

Vi träffade den 20-åriga längdhopparen några dagar innan det svenska mästerskapet för att prata om hans solklara mål.

– Målet är självklart en medalj. Jag kom ju tvåa förra året så jag vill inte göra det sämre men det finns riktigt bra killar bakom mig. De kan hoppa långt vilken sekund som helst. Det är bara att se vad de gör och göra det bättre, säger Eskilstunahopparen.

Siktar mot åtta meter

Johan Taléus som är en jämn tvåa bland svenska längdhoppare har egentligen en konkurrent att slå och det är Michel Torneus som tillhör de enda fyra svenskarna som hoppat över åtta meter. Dit strävar även Eskulstunahopparen som har ett personbästa på 7,65.

– En dag kommer jag förmodligen att slå Michel, vinna SM och vara med på alla stora tävlingar.

Sex år kvar till toppform

Men sig på SM i Umeå har Johan ett guld från Världsungdomsspelen och en bronsmedalj från sin debut på förra årets Finnkamp. Och trots att han började satsa på längdhopp för inte mer än sex år sen, efter både handboll och höjdhopp, drömmer Johan om att en dag bli bäst på ett OS.

– Kanske inte nu om två år men förhoppningsvis får jag vara med då för att se och lära och få känna hur det är att vara med på ett OS. Det är framförallt år 2020 som jag ska vara bäst. Där får jag hoppa en bit över åtta meter, säger Taléus.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.