Foto: SVT

Styrande koalition tar hjälp av V

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Folkpartiet nu är det minsta partiet i den nya koalitionen i Landstinget Sörmland föreslås gruppledaren Thomas af Bjur få fortsatt förtroende som hälso- och sjukvårdslandstingsråd. Det stod klart i dag när de fyra partierna presenterade sin politik för den kommande mandatperioden.

Som SVT Sörmland tidigare berättat är det Socialdemokraterna, Folkpartiet och Miljöpartiet som tillsammans med Centerpartiet kommer att styra landstinget de kommande fyra åren.

Men de får ingen egen majoritet i landstingsfullmäktige och kommer därför att knyta en ”valteknisk samverkan” med Vänsterpartiet.

– Den nya koalitionen kommer att betona samarbete och öppenhet över partigränserna i syfte att skapa en jämlik hälso- och sjukvård, säger Åsa Kullgren (S), gruppledare och föreslaget finanslandstingsråd, i ett uttalande.

Landstingsråd föreslås

Även om Folkpartiet tappade närmare tre procentenheter och slutade på 4,64 procent av rösterna så föreslås partiets gruppledare Thomas af Bjur bli hälso- och sjukvårdslandstingsråd.

Samtidigt föreslås Centerpartiets gruppledare Mattias Claesson som biträdande finanslandstingsråd och Miljöpartiets gruppledare Ann-Sofie Jacobsson som miljö- och folkhälsolandstingsråd.

Hälsa och miljö i fokus

Koalitionen kommer att jobba för att Sörmland ska vara Sveriges friskaste län 2025. Man vill att arbetet med att skapa en mer personcentrerad sjukvård ska fortsätta och att valfriheten utvecklas.

– För Folkpartiet är det avgörande att sörmlänningarnas rätt till valfrihet inom sjukvården säkras. Rätten att välja bland privata och offentliga vårdgivare ska finnas kvar och utvecklas för att fortsatt ge sörmlänningarna en tillgänglig vård med hög kvalitet, säger Thomas af Bjur (FP).

Koalitionen vill också att Sörmland ska bli Sveriges miljöledande landsting.

– Vi kommer satsa på ökade inköp av ekologiska livsmedel. Vi ska under mandatperioden bryta beroendet av fossil energi och se till att den regionala kollektivtrafiken drivs av förnyelsebara bränslen, säger Ann-Sofie Jacobsson (MP).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.