Mordförsök var självförsvar

Uppdaterad
Publicerad

Den 19-årige man som åtalats för försök till mord frias från anklagelserna av Eskilstuna tingsrätt. Mannen som har koppling till ett vänsterextremt nätverk åtalades för att ha knivstuckit en politisk motståndare.

Händelsen inträffade i maj i Eskilstuna. Efter en dag fylld med konfrontationer mellan vänster- och högergrupperingar beslutade sig en grupp ur den senare falangen att hämnas på 19-åringen.

Beväpnade sig med batonger och baseballträd uppsökte de den adress där den åtalade 19-åringen övernattade. I tumultet som uppstod knivskars en 29-årig högerextremist svårt i bröstet.

Extremistkriget i Mälardalen

Nödvärnssituation

Enligt tingsrätten handlade 19-åringen i en nödvärnssituation. Han hade inte uppsåt att försöka mörda 29-åringen. Därmed går han fri från ansvar.

19-åringens advokat Björn Törnell  är nöjd med domen.

– Rätten har helt följt det resonemang som jag framfört i rätten. Det saknas uppsåt för mordförsök.

Döms för skadegörelse

19-åringen döms däremot för skadegörelse av en annnan meningsmotståndares föräldrarhem. Tingsrätten anser att skadegörelsen ska ses som allvarlig men dömer till villkorligt fängelsestraff och dagsböter på 4 000 kronor.

Åtalet var det enda hittills i utredningen kring en våg av attacker från vänsterextrema i Mälardalen. En grupp ska sedan i vintras ha genomfört 30-40 attacker mot meningsmotståndare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Extremistkriget i Mälardalen

Mer i ämnet