Foto: Arkivbild/TT

Nackskadad man nekades ambulans – blev invalid

Uppdaterad
Publicerad

När en man på ett boende i Eskilstuna skadade nacken i ett fall bedömde ambulanspersonalen att mannen inte behövde vård och körde hem honom. I dag är mannen invalid för livet  – något som kanske inte hade behövt inträffa, enligt en anmälan från Mälarsjukhuset.

På natten samma dag som olyckan inträffade fick ambulans på nytt tillkallas då mannen klagade på nacksmärta och ansiktsdomningar. När mannen undersöktes på Mälarsjukhuset framkom att han fått en allvarlig skada i nacken. Han skickades hem med en nackkrage – som i efterhand visade sig sitta alldeles för löst.

Vid återbesöket en vecka senare blev situationen akut och mannen transporterades till Karolinska sjukhuset där han genomgick en sju timmar lång operation. I dag är mannen stelopererad i nacken och invalid för livet.

”Hade man tagit med honom första gången man kallade på ambulans så hade kanske inte detta behövt hända”, skriver Mälarsjukhuset i den lex Maria-anmälan som nu gjorts till Inspektionen för vård och omsorg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.