Nätverk i Eskilstuna ska hjälpa tiggare

Uppdaterad
Publicerad

I Eskilstuna har kommunen tillsammans med frivilligorganisationer och kyrkan bildat ett nätverk för att kunna hjälpa tiggande EU-migranter.

Enligt kommunstrateg Vedad Begovic finns det ett 50-tal tiggare i Eskilstuna.

– De flesta bor i läger runtom i Stockholm. Men vi har fått veta att några uppehåller sig här under nätterna och sover under en bro. Det är något nytt för oss. Det blir en stor utmaning framförallt för att vintern kommer. Vi måste mobilisera våra krafter för att hjälpa dem, säger Vedad Begovic.

Tiggarnas situation

Dagverksamhet

Enligt Vedad Begovic handlar det om att starta någon typ av dagverksamhet, där människor kan vara och få den omdelbara hjälpen.

Men någonstans att sova då?

– Det är också något vi måsta ta itu med, säger Vedad Begovic.

Kyrkan är med

För att bo på kyrkans härbärge måste man vara skriven i kommunen. Enligt enhetschef Amelie Junger är det bara vid ett tillfälle som EU-migranter kommit till härbärget.

Kyrkan är med i nätverket som nu byggs upp.

– Tanken är ju att vi går tillsammans för att se vad vi kan göra. Det är viktigt att vi lyssnar av dessa människor som vi talar om, så att vi inte kommer och gör en hjälp som kanske inte är efterfrågad, men som vi fått  för oss  är efterfrågad, säger Amelie Junger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggarnas situation

Mer i ämnet