Foto: Maria Lapenkova/SVT

Ny akutbil i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

En bil utrustad som en ambulans, men utan bår och med bara en sjuksköterska. Så ser den nya akutbilen ut som börjar rulla på Gnestas gator från och med måndag.

Det är ett efterlängtat tillskott i en kommun, som har de längsta utryckningstiderna i Sörmland.

– Det är en personbil och det är viktigt att påpeka att det inte är en ambulansbil utan en resurs för ambulanssjukvården i Sörmland, säger specialistsjuksköterskan Euan Morin.

Snabbt på plats

När ett larm kommer in når det både den så kallade soloakutbilen och en vanlig ambulans. Oftast är akutbilen först på plats och kan börja behandlingen i väntan på en ambulans om patienten behöver föras till sjukhus.

– Vid en svår skada är tiden det viktigaste. Hade inte tiden varit så viktig hade vi inte behövt oroa oss för de dåliga insatstiderna i Gnesta. Och nu finns vi på plats under de viktigaste första sekunderna, säger Euan Morin.

Kan inte transportera

Skillnaden mellan en soloakutbil och en ambulans är att akutbilen inte kan transportera patienter.

– Det kan vara så att den ambulans som finns i Gnesta kan få en transport antingen mellan sjukhusen i länet eller utanför länet. Något som soloambulansen inte kan få. Den är kvar i sitt område under ett pass, säger Jörgen Lifvakt, verksamhetschef för ambulansen.

Pilotprojekt

Soloakutbilen är ett pilotprojekt som ska testas under hösten. I början på nästa år ska landstinget bestämma om akutbilen får vara kvar och om man ska utöka till flera kommuner. Konceptet som ursprungligen kommer från Västra Götaland testades redan i sommar med goda resultat.

– Det vi bland annat har sett är att tiderna fram till patienten har förkortats och vi når flera, säger Jörgen Lifvakt.

Det är fyra sjuksköterskor som ska jobba ensamma i den nya bilen och rycka ut på de mest akuta larmen.

– Det är ett helt nytt arbetssätt för man har inte med sig en kollega som man har i en vanlig ambulans. Men vi vet att vi gör skillnad och det känns väldigt motiverande och roligt. Spännande – är väl det bästa ordet, säger Euan Morin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.