Nytt asylboende i Strängnäs

Uppdaterad
Publicerad

Det gamla hotellet Mälarblick i Strängnäs har stått tomt i många år. Men nu har det blivit ett boende för nyanlända. I dag kom de första 30 personerna och de välkomnades med gåvor från kommunens skolelever.

– Det finns fem skolor där vårt nya asylboende finns. Där har eleverna försökt göra olika välkomsthälsningar. Vissa har gjort vykort med bilder över Strängnäs, andra har plockat äpplen. På det här sättet vill vi att de nya boenden ska känna att någon har tänkt på dem, berättar kommunens samordnare Helena Edvinsson.

Stor brist på boenden

Förra veckan kom 2.400 nyanlända till Sverige och bristen på boenden är stor. Nu ska hotell Mälarblick ta emot 173 personer.

– Vi har anställt nio personer som kommer att jobba i köket, med städning, administration och även aktiviteter. Till exempel bygga en ny fotbollsplan och en lekpark för barnen. Se till så att det blir så bra som möjligt helt enkelt, säger Anders Hedqvist på Jokarjo AB, bolaget som driver den nya anläggningen.

Fler kan öppnas

Det är Bert Karlsson, som numera är känd för att driva flera av Sveriges asylboenden, som står bakom Jokarjo AB. Och det finns möjligheter för fler boenden i området.

– Det finns tilldelning på två ställen till på Tosterö – Brage och Djupvik. Men där finns inga beslut än och det finns inget avtal skrivet, säger Anders Hedqvist.

”Integreras snabbare”

Hotell Mälarblick ägs av Svenska Hem Arena som planerar att riva byggnaden och ge plats åt nya bostäder. Men det först om ett par år. Nu ska de nya boenden få komma till rätta.

– Nu skulle jag vilja promenera runt och titta på hur allt ser ut här. Och om jag får chansen vill jag börja göra något åt språket för att kunna integreras snabbare, säger Arrey Ferdinand, som anlände till Sverige från Kamerun för bara några dagar sedan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.