Nytt avtal ger Skavsta miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Skavsta flygplats har skrivit ett nytt kontrakt för flygledning med ACR. Ett kontrakt som väntas spara flyplatsen miljoner och som öppnar för att ge Arlanda hårdare konkurrens om flygbolagen.

– Att Ryanair dragit ner på sina flygningar har drabbat oss hårt men i och med det nya avtalet med prispressaren ACR sparar vi miljoner och det kan betyda överlevnaden för oss som flygplats, säger Joakim Lindholm, vice VD på Stockholm Skavsta Airport.

Kontraktet med ACR börjar gälla vid årsskiftet och som liten flygplats har man till skillnad från jättarna möjlighet att avbryta samarbetet med Luftfartsverket som fått monopol på de stora flygplatserna. Nu hoppas man att prismarginalen ska locka fler bolag att stationera sig på Skavsta.

– Allt som gör oss mer kostnadseffektiva gör det enklare för oss att utvecklas och locka fler bolag hit till Skavsta, säger Joakim Lindholm.

Siktar högt

Och det är inte bara lågprisbolagen som är intressanta.

– Det har varit mycket fokus på lågprisbolag men i och med att många bolag tagit bort onödig service skiljer det inte lika mycket i pris mellan de olika bolagen, så vi är öppna för alla, säger Joakim Lindholm.

Har ni något avtal på gång just nu?

– Nej, inget vi kan gå ut med men vi har intressanta diskussioner hela tiden, säger Joakim Lindholm. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.