Foto: SVT

Omfattande kritik mot Nävertorpsskolan

Uppdaterad
Publicerad

Kunskaperna hos eleverna på Nävertorpsskolan i Katrineholm ligger på för låg nivå och i många ämnen undervisar obehöriga lärare.

Skolinspektionen pekar på att över 40 procent av eleverna i årskurs tre inte når målen i matematik och svenska. Och i årskurs 5 når bara 42 procent av eleverna målen i samtliga ämnen.

En annan anmärkning från Skolinspektionen är att alla elever inte får studiehandledning och hjälp på sitt eget modermål om de behöver det.  Här poängterar Skolinspektionen att kommunal resursbrist inte är ett godtagbart skäl till att eleverna inte får hjälp på sitt eget språk.

Elever ska ha ett visst inflytande över sin egen utbildning, men det fungerar enligt skolinspektionen inte heller på Nävertorpsskolan. Det beror helt på vilken lärare eleverna har. Inte heller uppfyller skolan kraven på hur arbete mot mobbing och kränkande behandling ska bedrivas.

Senast den 29:e augusti ska ledningen för Nävertorpsskolan redovisa hur man ska komma tillrätta med bristerna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.