Saab Parts Foto: Arkivbild/SVT

Orio varslar 58 i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

Reservdelsföretaget Orio, före detta Saab Parts, varslar 58 anställda i Nyköping.

Det handlar om 40 kollektivanställda och 18 tjänstemän. Samtidigt varslas 16 tjänstemän i Trollhättan.

Orsaken uppges vara ett behov av att anpassa verksamheten till följd av den nya konkurrenssituationen och marknadsmässiga krav från nya kunder och leverantörer.

”Enormt trist”

– Det är enormt trist att behöva varsla om övertalighet men vi måste anpassa vår organisation efter den omställning av verksamheten som krävs för att vara konkurrenskraftiga. Nu ska vi se till att gå starka ur det här och samtidigt ge bästa möjliga stöd till berörda medarbetare, säger Jonas Tegström, vd för Orio AB, i ett uttalande.

Orio behöver både sänka sina kostnader och göra investeringar för framtiden, uppger bolaget.

Under slutet av förra året inleddes ett omstruktureringsprogram och varslet är nu en del av ett förändringsprogram. Målet är att minska kostnaderna med 60 miljoner kronor.

”Ser positivt på framtiden”

Medarbetarna informerades i onsdags och fackliga förhandlingar har nu inletts.

– Det är ett svårt besked att ge, men nödvändigt för att säkra Orios framtid som ett hållbart företag och för att nå våra långsiktiga mål. Trots dessa väsentliga förändringar, vilka vi förstår är svårt för många men nödvändiga, ser vi positivt på framtiden, säger Jonas Tegström.

Orio har cirka 260 anställda i Nyköping och cirka 50 anställda i Trollhättan. Företaget är helägt av svenska staten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.