Parkeringsplats eller fikaplats?

Uppdaterad
Publicerad

I dag, på den så kallade Parking Day, förvandlas parkeringsplatser runtom i världen till allmänna ytor. Projektet som startade 2005 i San Fransisco har nu även kommit till Eskilstuna. Där gjorde man om två parkeringar på Drottninggatan till en fikaplats.

– Genom att göra så här vill vi få folk att tänka till vad som skulle kunna vara här om vi tog bort parkeringarna permanent. Vi försöker samla in åsikter från folk, berättar Siri Sigrand från Eskilstuna kommun.

Ska locka fler

Eskilstuna kommun vill göra om vägen mellan Centralstationen och Munktell för att få fler människor att välja det stråket. Och det finns de som gärna byter ut parkeringarna mot något annat.

– Det finns inga sittplatser på Drottninggatan vilket gör att folk bara rusar iväg. Nu när det finns några bord här har många stannat en stund och då har man skapat en kommunikation, säger Eskilstunabon Sonia Cavero Aparicio.

Men parkeringsfrågan i Eskilstuna är het och många vill behålla de få platser som finns.

– Det är ganska bra om det finns flera allmänna utrymmen men det är inte så jättebra att ta alla parkeringsplatser inne i stan. Det här ligger precis vid Mälardalens högskola och folk behöver kunna parkera när de kommer till universitetet, säger studenten Marie Wall-Ingman.

– Jag tycker att det ska vara parkeringsplatser. Det är ju en gata och då ska man kunna parkera bilen. Vi har ju en gågata om man vill ha sittplatser och caféer, säger Philip Axelsson.

Ingen brist på parkeringar

Komunnen menar dock att det finns statistik som pekar på att 40 procent av parkeringarna i Eskilstunas innerstad inte används.

– Det är inte en sådan stor brist. Jag förstår att det är brist på parkeringsplatser vissa tider på dygnet men det finns däremot ännu mer brist på sittplatser. Vi tänker ju inte göra om alla parkeringsplatser till en park. Om man gör om två parkeringar till en plats för alla människor borde det ju inte göra någon större skillnad, säger Siri Sigrand.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.