Pensionärsliv blev till dans

Uppdaterad
Publicerad

Hur känns det egentligen att åldras? Och vad tänker man när man går i pension? Det har två teatrar, en svensk och en sydafrikansk tagit reda på och svaren har förvandlats till musik och danssteg.

– Det finns en stark känsla av nervositet hos de äldre. De är rädda för att bli bördor för samhället, sina partners, familj och sina barn, berättar koreografen Ananda Fuchs.

Den tredje september har dansföreställningen Struck Silent premiär i Eskilstuna. Föreställningen som är ett samarbete mellan Scenkonst Sörmland och Baxter Theatre i Sydafrika bygger på samtal med pensionärer från båda länderna som berättar om sin tillvaro. Det handlar om att åldras i dagens samhälle som styrs av att alla ska bidra och göra nytta.

En av dansarna är Gunilla Hammar som tidigare var solistdansare i Cullbergbaletten. Hon gick i pension när hon var 42 år och nu elva år senare ska hon tillsammans med Shaun Oelf och Thabisa Dinga från Kapstaden dansa fram ålderdomen.

– När jag står på scen är jag tillbaka i min gamla roll som dansare men rent känslomässigt förstår jag ju det de äldre pratar om. Jag känner det och jag har upplevt på mitt sätt liknande saker, berättar Gunilla Hammar.

Skapas här och nu

Föreställningen växer fram ur improvisationer bara några veckor innan premiären.

– Ananda jobbar mycket med improvisation. Vi improviserar fram och hon mejslar ur. Så man är mycket med och skapar rörelser med sig själv. Dansen kommer ur ens vokabulär och erfaraneheter, det man omedvetet tar fram i en improvisation. Sen behöver man någon som styr för att man måste ”kill your darlings” så det inte bara blir det man gillar att göra utan att det också blir något konstnärligt, förklarar Gunilla Hammar och skrattar till.

Vattenfyllda skålar

Vid sidan av dansarna spelar tre musiker en nyskriven musik. Cello och flöjt blandas med olika slaginstrument, som exempelvis vattenfyllda skålar. Precis som den moderna dansen föddes musiken ur intervjuerna med de äldre.

– Vissa av de intervjuade kände att de inte riktigt hade hittat rätt. Så var det oavsett vad man hade för yrke, om man var högutbildad eller om man inte hade någon utbildning. De personerna hade en väldigt stor drivkraft att istället nu använda åren till att hitta sin plats och kanske prova på något nytt, berättar tonsättaren Tebogo Monnakgotla.

”Vi ska inte leva för alltid”

Projektet mellan den svenska och Sydafrikanska teatern startade redan förra året. Då var unga människor och ungdomsarbetslösheten i fokus. Nästa år kommer den tredje och sista föreställningen men ämnet är inte bestämt än. Först ska de äldres känslor levas ut på scen.

– Nu räknas varje minut! Allt måste ha en betydelse för nu inser man att man är dödlig. Det finns en mycket verklig känsla av att vi inte ska leva för alltid, säger Ananda Fuchs.

Föreställningen Struck Silent har premiär i Eskilstuna den 3 september.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.