Politisk vilde skapar kaos

Uppdaterad
Publicerad

De rödgröna står nu utan egen majoritet i kommunfullmäktige i Eskilstuna. Aza Safaris avhopp från Socialdemokraterna till att bli poltisk vilde med en vågmästarroll gör att ingen nu vet vad som ska hända.

– Det är ju chaotiskt. De rödgröna partierna har ju inte längre en majoritet i Eskilstuna på grund av att de har haft så tuffa interna stridigheter så att en socialdemokrat har hoppat av, säger Niklas Frykman (FP).

– Jag tänker inte kommentera avhoppet. Han har väl tänkt igenom det här noga och jag har ingen anledning att gå in på det som han upplevt som en konflikt. Det är han som får bära ansvaret gentemot hundra tusen Eskilstunabor att staden sätts i en politisk instabilitet, säger Jimmy Jansson (S).

Jimmy Jansson jobbar nu för att bilda en majoritet och säger att han inte stänger några dörrar.

– En minoritet är alldeles för svagt och det är inte bra för Eskilstuna. Här måste man sätta kommunens bästa i första rum och lägga partiprestige och annat åt sidan. Det tror jag är oerhört viktigt, säger Jimmy Jansson (S).

Jimmy Jansson vill dock inte kommentera om han är beredd på att spräcka det rödgröna samarbetet för att få med ett alliansparti. Bland allianspartierna är det heller inte självklart att vara med i ett samarbete där Vänsterpartiet ingår.

– Jag har svårt att se ett borgerligt parti sitta tillsammans med vänstern, i alla fall som moderat, säger Jari Puustinen (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.