Foto: SVT

Sommarkollo för pensionärer

Uppdaterad
Publicerad

Vem har sagt att sommarkollo bara är till för barn? SVT har träffat femtio glada pensionärer på ett kollo i Strängnäs mitt under ett svettigt gympapass.

Ett tjugotal pensionärer samlade i en ring följer noggrant ledarens instruktioner: ”Nu plockar vi körsbär i trädgården!” Alla sträcker på armarna och nyper till luften.

– Det är nyttigt att hålla kroppen igång. Håller man inte kroppen igång då blir man slö och så orkar inget, säger Sven Redving som besöker sommarkollot för sjuttonde året i rad. Mest för att komma bort från storstan.

– Komma ut i naturen istället för att gå hemma och hänga i stenöknen som man bor i, säger Sven Redving och fnissar.

Pensionärerna köar

Alla på kollot kommer från Stockholm. Stenfasta gästhem i Strängnäs – där kollot har hållit till under de senaste 60 åren – drivs nämligen av Stockholms Stadsmision.

Och Stockholmspensionärerna som får välja att vara på kollot i en eller två veckor köar för att få en plats.

– Det här är ett fantastiskt ställe! Det är ett så vackert läge här, vackra promenader, alla är vänliga och det är god mat. Jag är mycket positiv till att få vara här, säger Inga-Lill Schoerner, som besöker kollot för andra gången.

Ingen tid för vila

Kollobesökarna åker på utflykter, går tipspromenader, badar och gör så mycket annat skoj att de knappt hinner med. Det tycker i alla fall Margareta Åkerblom som ska snart fylla 98.

– Jag brukar inte vila middag hemma men här är det så mycket engagemang så det skulle behövas men det gör man inte för det hinner man helt enkelt inte med, säger hon.

Just den här dagen väljer Margareta att avstå från en båttur till Stallarholmen så att andra som inte har besökt stället förut ska få chansen att guppa i vattnet under den strålande solen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.