Foto: SVT

Lyckat projekt för unga arbetslösa

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmarknadsprojeketet Nuevo K2 har hjälpt många unga i Eskilstuna till jobb eller utbildning. Men projektet avslutas i juni och deltagarna är nu oroliga för vad som ska hända. De vill att verksamheten ska permanentas.

– Innan jag började på det här projektet så gjorde jag faktiskt ingenting. Jag låg hemma, jag var arbetslös, jag gick på mina möten hos Sos. Det var liksom inget mer än så, säger Malin Grundsten.

Malin Grundsten fyller snart 21 år. Sedan sju månader tillbaka deltar hon i ett arbetsmarknadsprojekt i Eskilstuna som vänder sig till unga människor mellan 18-29 år som av olika anledningar har svårt att komma ut på arbetsmarknaden.

Stärka självkänslan

– För vissa som kommer hit är det bara ett jobb som saknas och då är man härifrån ganska snabbt. För andra handlar det väldigt mycket om motivationsarbete, att stärka självkänslan och att hitta drivkrafter så att man kan ta sig fram på egen hand om man inte är kvar hos oss, säger projektledaren Jenny Demervall.

– Alla här verkligen pushar och stöttar och hjälper en. Man känner att man klarar mer när man är runt de här människorna som är här, säger Malin Grundsten.

Oro för framtiden

Projektet finansieras av kommunen, arbetsförmedlingen och europeiska socialfonden. I juni tar projektet slut, något som oroar deltagarna.

– Det är så många mer än vi som går här som behöver den här hjälpen. Vad händer med dem om projektet stängs ner? säger Malin Grundsten.

Marie Svensson (S), ordförande i arbetsmarknads- och familjenämnden, säger att projektet är lyckat och viktigt.

– I någon form så ska det finnas kvar, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.