Rättvis fika uppmärksammades

Uppdaterad
Publicerad

Hela världen fikar rättvist – det var målet med dagens fikaevenemang som uppmärksammade produktmärkningen Fairtrade. Eskilstuna kommun bjöd på rättvisemärkta kakor, choklad och bananer.

– Jag tycker att det är jätteviktigt för att jag tror att det är många som inte är medvetna att Fairtrade existerar eller vad det står för. Även att man kan bidra genom att köpa produkter som är Fairtrademärkta så jag tycker att det är jätteviktigt, säger Mayra Almén.

Fairtade är en oberoende märkning som visar på att människor bakom varan har goda arbetsförhållanden som bra lön och möjligheter till att organisera sig fackligt. Den märkningen uppmärksammades idag över hela världen för att locka fler att välja rättvist.

– Vi i västvärlden kan göra en otroligt stor skillnad för de i produktionsländerna som inte har det lika bra som vi. Genom att välja en vara som har en Fairtrademärkning går en viss procent till den bonden som till exempel har skördat bananer eller kaffebönan, säger Helena Andersson Tsiamanis, utvecklare på Eskilstuna kommun.

Eskilstuna kommun strävar efter att handla mer Fairtrademärkt. Till nästa år har man som mål att bland annat bananer, kaffe, fotbollar och t-shirtar som köps in av kommunen ska vara etiskt märkta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.