Robotar välkomna i vården Foto: TT

Robotar i omsorgen – en framtidsfråga

Uppdaterad
Publicerad

Flera sörmlandskommuner arbetar aktivt med att låta robotar få arbetsuppgifter i äldreomsorgen. De kan göra stor nytta, hävdar Statens medicinsk-etiska råd i en rapport som presenterades idag.

Den andas, spinner om man klappar den och jamar då och då. Men istället för leva på riktigt är det en specialbyggd robotkatt med avancerad elektronik. Ungefär 40 stycken elektroniskakatter används på omsorgsboenden i Eskilstuna just nu, i ett forskningsprojekt som Mälardalens högskola ska utvärdera under våren. Förhoppningen är att katterna ska kunna vara med och lugna exempelvis nyinflyttade personer med demenssjukdomar. 

– Katterna kan vara bra när det är mycket nytt och man behöver skapa en trygghet, de hjälper också till att känna att man är behövd. Katterna har ju också sina behov, även om de inte är riktiga, säger Helena Lundin, enhetschef på Djurgårdens omsorgsboende i Eskilstuna och fortsätter:

– Vi har sett flera fall där de har använts och fungerat väldigt bra med äldre här.

Flera utvecklingsprojekt

I Sörmland testas bland annat övervakningskameror nattetid hos frivilliga äldre i Nyköping och Katrineholm. Rörliga robotar med skärmar där personal kan prata med pensionärer digitalt har också testats i Katrineholm. Det är två av många exempel på en snabb teknisk utveckling inom omsorgen. Robotar i välfärden kan vara mycket användbara, anser Statens medicinsk-etiska råd (SMER) i en ny rapport som presenterades på en mässa på torsdagen. Anpassad teknik kan vara bra för att avlasta tungt arbete för anställda. Vissa äldre kan också i vissa fall föredra att maskiner hjälper till vid till exempel duschning och måltider.

Får inte ersätta personal

Men de så kallade hälsorobotarna ska vara kompletement, betonar SMER. Äldre bör informeras och godkänna att tekniken används och det måste finnas mänskliga alternativ som är lika bra för dem som inte vill få hjälp av en robot.

Finns det inte en risk att man använder sig av robotar i framtiden för att spara pengar i omsorgen?

– Jag hoppas att det inte blir så, säger

Frågan är hur ofta tekniken används i verksamheten. På Djurgårdens omsorgsboende får de kelsjuka robotarna, som kostar över 20 000 styck, inte så mycket klappar just nu. Ingen av de dementa personerna behöver använda dem just nu. 

Man vill hellre att en människa som lugnar en?

– Ja de är bra på det i personalen. Visst är det så, säger Helena Lundin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.