Foto: TT

Så kan vården bli mer jämlik

Uppdaterad
Publicerad

Brist på resurser inom vården, vilket bostadsområde det handlar om och vilken bakgrund patienten har. Det är sådant som påverkar patienters tillgång till vård på lika villkor, visar en ny studie vid Mälardalens högskola.

Forskarna har testat och utvecklat arbetssätt och metoder för att få en mer jämlik vård vid vårdcentraler, mödravårdscentraler och barnavårdscentraler.

Utbildning och etnicitet påverkar

Resultatet visar att brist på läkare och resurser samt faktorer som berör bostadsområdet och patienters utbildning, yrke, etnicitet och ålder påverkar patienters tillgång till vård på lika villkor.

Arbetet för en mer jämlik vård kan förbättras genom erfarenhetsutbyten mellan verksamheter, föreläsningar, seminarier och grupparbeten, visar utvärderingsstudien.

48 arbetssätt undersöktes

– 48 arbetssätt utvecklades och prövades under projektets gång. Bland annat att öka tillgänglighet för underrepresenterade grupper, samverka utifrån ett helhetstänkt kring individer, ha dialog med patientföreningar, utbilda personalen i kulturell kompetens, utbyta kunskap mellan olika vårdverksamheter och förbättra i arbetsdelning mellan personal, säger Per Tillgren, professor i folkhälsovetenskap vid MDH, i ett uttalande.

Tillgång till tolk viktigt

Både personal och patienter lyfter fram tillgången till tolk för icke svensktalande som en viktig förbättringsfaktor. Man menar också att arbetet för ökad jämlikhet begränsas av ersättningssystemen.

– Det ska inte ha någon betydelse vem du är eller var du bor för att du ska få vård på lika villkor. Med den här verksamhetsförändringen hoppas vi att vården kan bli mer jämlik över tid, säger Lennart Bogg, professor i folkhälsovetenskap vid MDH, i en kommentar.

Här kan du ta del av rapporten i sin helhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.