Foto: SVT

Så tycker Eskilstunaborna om sitt nya torg

Uppdaterad
Publicerad

Nu har det gått några dagar sedan nya Fristadstorget i Eskilstuna invigdes – en omdiskuterad ombyggnation som kostat 65 miljoner kronor. Frågan är då: Vad tycker Eskilstunaborna om sitt nya torg?

Det var förra sommaren som ombyggnationen av Fristadstorget startade. Resultatet är nya stenplattor, vattendammar, lite gröna ytor och statyn Pin Point.

– Jag tycker att det blev jättebra alltihop. Det är fint och välgjort, säger Gun Andersson.

– Det är lite bättre än tidigare. Det är lite mer öppet, men man saknar den gamla kiosken. Det var ett bra hak att hänga på när man skulle hem efter krogen och så, säger Henrik Kääntä.

Det står klart att det är den höga statyn som är det stora dragplåstret. Folk speglar sig, fotar och klappar konstverket.

Protester kring ombyggnationen

Det har varit en del protester kring ombyggnationen. En del tyckte att pengarna kunde läggas på annat. Kritik riktades också mot att kiosken som fanns här revs.

Omdiskuterad blev också den resa för 140.000 kronor som politiker och tjänstemän gjorde till New York för att titta på en ombyggd park.

– Det är klart att det alltid är tufft att prioritera fram pengar till betong och plattor när det behövs inom äldreomsorg och skola. Men jag tror att Eskilstuna långsiktigt vinner på att ha ett fräscht vardagsrum mitt i centrum, säger Magnus Johansson (MP), kommunalråd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.