Foto: Mikko Lindskog/SVT

Samling kring Ostlänken

Uppdaterad
Publicerad

I dag bjöd East Sweden Cluster in till möte om bygget av Ostlänken. På plats fanns bland annat företagare som kan bli berörda.

Drygt 80 personer hade samlats i en aula på Campus Nyköping för att få information om det kommande bygget av järnvägsprojektet Ostlänken. Företrädare för både företag och kommuner lyssnade till information från Trafikverket. Bakom mötet stod East Sweden Cluster.

East Sweden Cluster är startat av Östsvenska Handelskammaren för att sammanföra företag som kan tänkas bli inblandade när Ostlänken ska byggas.

En utredning räknar med att 13.000 arbetstillfällen skapas när den nya järnvägen mellan Järna och Linköping ska byggas. Från fackligt håll finns det en oro för att jobben inte kommer att gå till svenska entreprenad- och byggnadsarbetare.

En studie från LO har tittat på en del tidigare stora byggprojekt. Utredningen kom fram till att bland två tredjedelar av de företag som fick kontrakt, så var det 45 procent av de anställda som betalade skatt utanför Sverige. En stor del av jobben gick alltså utomlands.

Vid dagens möte informerade bland annat Trafikverket i stora drag om hur byggprojektet kommer att gå till, och hur långt man har hunnit hittills.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.