SFI-elever tar ton

Uppdaterad
Publicerad

Att lära sig svenska genom att sjunga har visat sig framgångsrikt. Det är en metod man använt sig av i Eskilstuna sedan 2006.

En gång i veckan samlas alla elever för att sjunga. De läser svenska för invandrare och det här är ett sätt att träna språket.

I början är det svårt, men efterhand går det bättre. Och det är roligt! Det tycker Mahvash Barzanjeh som är en av deltagarna.

Sånger som passar

Man använder en sångbok som SFI-lärarna Karin Sundström och Helena Bogren skrivit texterna till.

-Man tränar ju inte bara själva orden och meningarna utan man tränar ju också uttal och språkmelodi. Och då har vi tänkt på att använda sånger som passar just den svenska språkmelodin, säger Helena Bogren.

Texterna består av vanliga svenska fraser: ”tack för hjälpen, tack för hjälpen, det var snällt, det var snällt...”

Sjunger hemma

-Jättebra, säger Muntasir Alsabiry som tycker att man snabbare lär sig minnas orden.

Victoria Saif sjunger på svenska med familjen numera.

-Jag sjunger hemma med mina barn, berättar hon och sjunger broder Jakob med texten ”Har du körkort, har du körkort...”

Väckt uppmärksamhet

Det här sättet att lära ut svenska har fått mycket uppmärksamhet. Till exempel har en student vid Stockholms Universitet skrivit en B-uppsats om hur man i Eskilstuna använder sång i undervisningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.