Skattevånda i Strängnäs

Uppdaterad
Publicerad

Skattehöjning eller inte? Den frågan har delat fyrklövern som styr i Strängnäs kommun inför det stundande valet.

Socialnämnden i Strängnäs har haft problem med ekonomin i flera år. Nu vill socialnämndens ordförande Tord Tjernström (S) att skatten höjs för att klara de verksamheter nämnden ansvarar för.

– Vi kan tänka oss att höja skatten, men vi har aldrig sagt någon siffra. Men nu kan vi säga att det handlar om 40 öre, säger Tord Tjernström.

Men Tord Tjernström tänker bli fritidspolitiker och det är Monica Lindell Rylén som toppar socialdemokraternas  kommunlista i valet. Enligt henne har Socialdemokraterna inte tagit något belsut om en skattehöjning.

– Jag skulle hellre säga att vi ska titta på det här och hitta andra ställen att ta pengarna ifrån. Det kan finnas omstruktureringar och samarbeten med andra kommuner och landsting, säger Monica Lindell Rylén.

Socialdemokraterna samarbetar med Centern, Folkpartiet och Miljöpartiet. Centern vill inte ha någon skattehöjning och Miljöpartiet har inte diskuterat frågan. Folkpartiet vill ha en skattehöjning på 30 öre, men då ska pengarna gå till skolan.

– Vi behöver höja lärarlönerna med 3.000 kronor, säger Fredrik Lundgren (FP), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.