Foto: SVT

Skavstas vd sparkas

Uppdaterad
Publicerad

Dot Gade Kulovuori, vd på Skavsta flygplats, sparkas från sin post med omedelbar verkan.

Det står klart efter ett möte i tisdags. De nya ägarna vill se en ny kraft för att lösa Skavstas problem.

Minskade intäkter

Flygbolaget Ryanair har tidigare beslutat att dra ner kraftigt på antalet flygningar till och från Skavsta flygplats utanför Nyköping. Flygplatsbolaget får därmed inte samma inkomster som tidigare.

Enligt kommunens representant i flygplatsbolagets styrelse, Peter Forssman, rör det sig om en trafikminskning på åtminstone 30 procent för Ryan Air.

Har inte förmågan

– Det är inte missnöje med vad Dot Gade Kulovuori har gjort, tvärtom, säger Forssman. Utan man kanske anser att hennes förmåga att lösa upp den här situationen,  att hon kanske inte har den förmågan.

Flygplatsen har gått bra, och de senaste två åren har den till och med gjort ett positivt ekonomiskt resultat. Största flygbolag på Skavsta har varit Ryan Air.

Ställer nya krav

Att de nu så drastiskt minskar sin trafik ställer nya krav på flygplatsens ledning. Troligen räknar ägarna med att det behövs nya krafter för att lösa den uppkomna situationen, och det innebär att Dot Gade Kulovuori får lämna vd-posten.

Skavsta ägs sedan 1 oktober 2013 till största delen av det amerikanska företaget ADC and HAS Airports Worldwide. Nyköpings kommun äger 9,9 procent av Stockholm Skavsta flygplats AB.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.