Smärtsamma trycksår dyra för vården

Uppdaterad
Publicerad

Trycksår hos patienter orsakar mycket lidande och är kostsamt för vården. Går det att ha en nollvision i arbetet med trycksår? Den frågan diskuterades i Eskilstuna i dag.

Den senaste  nationella trycksårsmätningen gjordes  i mars i år och då hade drygt 12 procent av patienterna på de sörmländska sjukhusen trycksår av olika slag. Allt från lättare rodnad till djupa sår.

Det är när man ligger eller sitter länge på samma ställe som det finns risk för trycksår. Det behövs inte så lång tid för att ett trycksår ska uppstå.

– Det kan uppstå på akuten, på operation och det är just äldre personer som är i riskzonen, säger Lena Gunningberg, professor i vårdvetenskap vid Uppsala universitet.

Trycksår är både smärtsamt för patienter och kostsamt för vården.

– Det finns studier som visar att det kostar mycket och att det vore bättre att förebygga trycksår än att behandla dem, säger Lena Gunningberg.

Hur förebygger man trycksår?

– Genom bättre madrasser, lägesändringar och hälkuddar. Det är inte så svåra saker, men det gäller att vi verkligen gör de här sakerna, säger Lena Gunningberg.

I dag föresläste hon för personal på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Hon berättade om den nollvision som en del sjukhus Kalifornien i USA har i arbetet med trycksår. Något som hon tycker att sjukhus i Sverige också ska sträva efter.

– Jag tror att det handlar om utbildning och att medvetandegöra. Det finns olika verktyg att använda i förbättringsarbetet, säger Lena Gunningberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.