Foto: Arkivbild/SVT

Socialtjänsten kritiseras efter våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

I fallet där en 14-årig flicka utsattes för våldtäkt av en sörmländsk rektor som hon var familjehemsplacerad hos fanns allvarliga brister i socialtjänstens handläggning.

Den aktuella kommunen får nu kritik från Inspektionen för vård och omsorg.

IVO konstaterar att bristerna i dokumentationen varit så stora att ärendet inte gått att följa.

Dessutom placerades flickan utan att familjehemmet först utreddes och det saknades såväl genomförandeplan som korrekt uppföljning.

Socialnämnden uppges vara medveten om de allvarliga bristerna och ska ha vidtagit åtgärder för att komma till rätta med dem.

IVO ställer därför inga krav på åtgärder, däremot kommer myndigheten att följa upp ärendet genom en tillsyn senare i år.

Fallet uppdagades när rektorn anmälde flickan för utpressning. Då gjorde flickan en motanmälan om sexuellt utnyttjande och våldtäkt.

I september förra året dömdes rektorn mot sitt nekande till tre års fängelse, ett straff som sedan skärptes av hovrätten med ytterligare sex månader.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.