Sommarjobb för unga i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

I år får dubbelt så många ungdomar ett sommarjobb i Eskilstuna jämfört med förra året. Kommunen har satsat närmare sju miljoner kronor för att få fler unga ut i arbetslivet. Medan vissa kommuner lottar ut sina jobb, har andra speciella målgrupper som får ta del av platserna.

Jesper Lundin går i årskurs två på gymnasiesärskolan i Strängnäs. Förra året fick han sitt första sommarjobb – på ett äldreboende.

– Det är kul! Det finns väldigt få som jobbar med det här och det är oerhört kul att få träffa andra människor och höra deras historia, säger Jesper Lundin.

Han är en av de elever som har förtur till kommunens sommarjobb. Av de 120 platserna som Strängnäs kommun erbjuder går hälften till en så kallad prioriterad grupp.

– Innan 2012 hade vi traditionellt feriearbete men vi upptäckte att de som sökte jobben var de som hade full förnåga att söka jobb. Då tog vi fram ett förslag att prioritera vissa grupper som har lite svårt att komma ut på arbetsmarknaden. Vi började med den här uppdelningen 2013 och är nu inne på vår tredje sommar, säger Annika Nilsson, sommarjobsansvarig i Strängnäs kommun.

De som prioriteras är ensamkommande barn. Men även ungdomar som inte fått behörighet till gymnasiet och unga med studiesvårigheter.

Dubbelt så många jobb i Eskilstuna

Medan Strängnäs kommun satsar på att ge jobb till unga med särskilda behov har Eskilstuna kommun investerat närmare sju miljoner kronor för att få fler ut i arbetslivet. Med detta har man fördubblat antalet sommarjobb till 600 platser.

– Vi tycker att det är viktigt dels för att få ungdomarna ut på arbetsmarknaden där de kan få tidiga kontakter och bra referenser, dels för att bredda rekryteringsunderlaget till kommunens olika verksamheter, säger Johanna Bandmann, sommarjobbsansvarig i Eskilstuna kommun.

Men ingen av de sörmländska kommunerna har platsgaranti för alla ungdomar, som till exempel i Jönköping där alla i gymnasieåldern får ett jobb.

– Det behövs säkert många fler jobb men vi har ju sett att det här ger goda resultat och vi förväntar oss att man satsar på det här de kommande åren också. Då har ungdomarna chans att söka flera gånger om man inte får ett jobb i år, säger Johanna Bandmann.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.