Sörmlandspolisen sämst på misshandelsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Sörmland är det län i Sverige som klarar upp minst antal misshandelsbrott, visar ny statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå).

Statistiken från Brå visar att Gotlands län klarar upp 25 procent av misshandelsbrotten, vilket är bäst i hela landet. Strax efter kommer Dalarnas län med 23 procent.

Men minst antal uppklarade misshandelsbrott står Sörmlands och Stockholms län för, där endast 12 procent klaras upp.

– Att vi inte lyckats lösa alla de här brotten kan bero på den höga andelen gängbrott med skjutningar och grova misshandel. Vi har lagt ner mycket energi och utredningstid på det utan att ha lyckats bena upp alla de här ärenden för att gängmedlemmarna inte är benägna att prata med oss, säger Lars Franzell vid Sörmlandspolisen.

Måste prioritera

En annan orsak kan vara att Sörmlands och Stockholms län har flest antal anmälda brott vad det gäller misshandel. Medan det gjordes 788 anmälningar om misshandel på Gotland fick Sörmland in 1043 anmälningar.

Med så många anmälningar måstre man prioritera.

– Hade vi inte den här höga gängbrottsligheten i stan hade vi haft mer tid att ge oss på de så kallade vanliga misshandlarna, säger Lars Franzell på Sörmlandspolisen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.