Foto: Postnord

Sörmländskt fynd blir frimärke

Uppdaterad
Publicerad

Tre små figuriner från järnåldern funna i Lunda utanför Strängnäs pryder ett nytt frimärke. Motivet ingår i en ny serie som föreställer arkeologiska fynd i guld, silver och brons från yngre järnåldern och vikingatiden.

De tre små nakna figurinerna i guld och förgyllt brons finns på Historiska museet i Stockholm. De tillverkades sannolikt i närheten av fyndplatsen någon gång under yngre järnåldern. Totalt släpps fem frimärken med motiv från yngre järnåldern och vikingatiden.

– Vikingatiden upphör aldrig att fascinera. På mångas begäran uppmärksammar vi återigen vikingatiden, nu med motiv från yngre järnåldern, perioden från 550 till 1050. Föremålen vi visar kommer från fyndplatser i olika delar av Sverige, bland annat Södermanland, säger Britt-Inger Hahne, frimärkschef på Postnord i ett pressmedelande.

En av de sörmländska figurinerna hittades vid en stor hallbyggnad där religiösa ritualer utspelades under 400-600 talen. En teori är att figurinerna föreställer tre av Lundas ”världsliga” härskare som låter framställa sig själva på ett gudalikt vis i syfte att legitimera sin makt.

Förutom fyndet i närheten av Strängnäs finns även ett förgyllt hästbetsel från Gotland, ett sliversmycke från Vadstena, ett förgylllt beslag från Uppåkra utanför Lund samt en buddhafigur från Helgö i Mälaren med i det nya häftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.