Språkvänner lanseras över hela landet

Uppdaterad
Publicerad

500 Eskilstunabor har valt att bli flyktingguider som ställer upp och hjälper nyanlända flyktingar att komma in i samhället. Nu driver Eskilstuna kommun även ett nationellt projekt som går ut på att stötta de kommuner som vill införa flyktingguider eller språkvänner som det också kallas.

Språkvännerna har nu kontakt med minst 500 nyanlända, men även med personer  som fortfarande inte har ett nätverk i Eskilstuna eller kan språket. Kommunen har fått två miljoner kronor av länsstyrelsen för att sprida verksamheten till hela landet.

Projektet pågår till sista juni nästa år.

– Mitt mål är att varje svensk kommun ska kunna hjälpa och stötta människor som kommer till Sverige. Kravet på oss var att vi skulle sprida det här till 30 kommuner, men vi har redan efter halva tiden nått över 45 kommuner och vi kommer att fortsätta, säger Joel Hamberg (V), politiskt ansvarig för integration och mångfald.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.