Foto: Arkivbild/SVT

SSAB vände till vinst

Uppdaterad
Publicerad

Ståltillverkaren SSAB redovisar en vinst före skatt på 73 miljoner kronor för andra kvartalet 2014. Det kan jämföras med förlusten på 273 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst före skatt för årets andra kvartal på 144 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

Försäljningen uppgick till 9 323 miljoner kronor, jämfört med 8 894 miljoner kronor ett år tidigare.

SSAB skriver i rapporten att leveransvolymerna i Nordamerika bedöms ligga på ungefär samma nivå i tredje kvartalet som under andra kvartalet.

Koncernen, på väg att gå samman med den finska konkurrenten Rautaruukki, räknar med att plåtpriserna på denna marknad väntas fortsätta stiga under tredje kvartalet efter två kvartal i rad med positiv trend. Efterfrågan väntas vara fortsatt god.

I Europa väntas en säsongsmässig försvagning under tredje kvartalet, med stabila eller svagt sjunkande priser.

Lagernivåerna i både Nordamerika och Europa är i balans, vilket innebär att SSAB inte räknar med vare sig lageruppbyggnad eller lageravveckling under tredje kvartalet.

”I Kina förväntas den generella efterfrågan på stål utvecklas positivt under det kommande kvartalet, dock med en lägre tillväxttakt än tidigare år”, skriver SSAB.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.