Blåklockans förskola Eskilstuna Foto: SVT

Stor brist på förskollärare

Uppdaterad
Publicerad

Pensioneringar och det ökande barnantalet gör att många kommuner behöver ny personal till barnomsorgen. Nyköpings kommun behöver nyanställa ett 50-tal redan till våren. Men störst är behoven i Eskilstuna och Katrineholm.

– Det är skönt att veta att det finns jobb och det är en säkerhet nu när man pluggar att veta att det finns jobb överallt, säger Ruiz Francisca som går femte terminen på förskollärarutbildningen på Mälardalens högskola i Eskilstuna.

Ruiz Francisca har valt att utbilda sig till förskollärare för att hon trivs med att jobba med barn. Det gör även hennes kurskamrat Awaness Nassim.

– Jag har testat att jobba med barn och det var något för mig så jag kände att jag ville fortsätta. Jag gick även på barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet, berättar Awaness Nassim.

Störst brist

Några problem med att få jobb kommer det inte att bli. Pensioneringar och det ökande barnantalet gör att flera kommuner behöver ny personal inom barnomsorgen. I Eskilstuna behöver man ungefär 80 förskollärare och 40 barnskötare inom loppet av ett och ett halvt år. I Katrineholm måste ungefär 60 nyanställningar göras.

Katrineholm lockar

Idag samlades bildningsförvaltningen i Katrineholm för att planera hur man ska klara av rekryteringen. Bland annat samarbetar Katrineholms kommun, liksom Eskilstuna kommun med högskolan där man erbjuder studenter som går förskollärarutbildningen handledda praktikplatser på kommunens förskolor. Främst av allt ska man bli bättre på att marknadsföra sig.

– Det kan vara att besöka mässor men också att synas i pressen och sociala medier. Vi vill ju locka med den verksamheten vi har så vi vill berätta om den och kanske berätta om hur det är att vara anställd i Katrineholms kommun, säger Helene Björkqvist, chef på bildningsförvaltningen i Katrineholm.

Locka med hög lön?

Kan högre lön bli en annan lockande faktor?

– Det kan vara en av faktorerna men vi behöver titta på alla faktorer, säger Helene Björkqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.