Strid om graffiti i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Förra året beslutade politikerna att Eskilstuna skulle få en graffitivägg. Nya politiker i stadshuset kan göra att beslutet rivs upp.

Lagliga graffitiväggar leder till mer klotter. Det hävdar en ny rapport som stiftelsen Tryggare Sverige har gjort, men i Eskilstuna har man bevisat motsatsen. För ett halvår sedan beställde en fastighetsägare i Årby en graffitivägg och sedan dess har klottret minskat.

– Den här väggen klottersanerade vi en gång i månaden förut, och nu har det gått ett halvår sedan vi klottersanerade den senast. Det räcker för mig och jag behöver inte ha mer forskning. Jag har stor respekt för den forskning som görs men någonstans måste vi också våga prova, säger Mattias Stjernström, vd på Klara fastigheter.

Förra året beslutade den rödgröna majoriteten om att Eskilstuna ska ha lagliga graffitiväggar. Det kom även ett beslut om ett plank som skulle sättas upp i centralt, men nu är det en ny majoritet som styr.

Ny majoritet ger nya förutsättningar

– Vi har bildat en ny majoritet med flera partier, som har olika utgångspunkter i den här frågan till skillnad från de förra partierna. Det måste man ha respekt för. Vi ska sätta oss i lugn och ro och diskutera fram en ny hållning, som är stabil och robust och som håller för den nya majoriteten, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Det är med stor besvikelse som jag ser att socialdemokraterna väljer att lämna det vi var överens om, och låter sig påverkas av Jari Puustinen och moderaterna som är emot lagliga graffitiplank. Socialdemokraterna är fortfarande det stora partiet så de borde kunna agera annorlunda i den här frågan och faktiskt följa det beslut som vi var överens om, säger Maria Chergui (V), oppositionsråd.

Vänsterpartiet för en vägg

Om två veckor kommer den nya majoriteten att fatta ett beslut om lagliga graffitiväggar ska finnas i Eskilstuna. Både Vänsterpartiet och fastighetsägaren hoppas på att förra årets ja ska gälla även i framtiden.

– Det är ju en trend. Det är modernt, positivt och spännande att se konst i gatumiljö, säger Maria Chergui (V).

– För oss räcker det inte att identifiera graffitimålning som ett problem. Vi måste titta på vad vi kan göra för att stävja klottrandet. Där tycker jag att lagliga graffitiväggar är en bra idé och jag tycker att det borde göras på fler platser för det finns ett behov som vi ser, säger Mattias Stjernström.

Nya diskussioner får avgöra

Kan det bli så att graffitiväggen som det redan finns ett beslut på aldrig kommer upp?

– Det kan jag inte svara på i det här läget. Just nu finns det ingen vägg, men om det blir av eller inte får avgöras av de kommande diskussionerna, säger Jimmy Jansson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.