Trosaån förbättras för havsöringen

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan den fiskintresserade se en mängd lekande havsöringar vid Husbydammen i Vagnhärad. I ett samarbete mellan Trosa kommun och Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund förbättras det nu för havsöringen i Trosaån.

Om ett par veckor är det dags för havsöringen att byta ut havet mot sötvattnet i Trosaån. Här kommer de att föröka sig och leka. Och i år möts de av en helt ny miljö.

– Vi luckrar upp det befintliga materialet som finns packat i ån. Strömmen har gjort att det blivit som en hård yta, men genom att luckra upp materialet tar man fram lämpligt supstrat för havsöringen. Vi har även tillfört 150 ton sten, säger Rickard Gustavsson från den ideella föreningen Sportfiskarna som genomför projektet.

Ska bli som förr

Det är människan som har försämrat miljön för havsöringen. Man har rensat ut vattendrag för att kunna flotta timmer och utvinna jordbruksmark.

Men nu återgår den 150 meter långa sträckan till hur den såg ut förut.

– Saker och ting fungerade innan också, men genom tillförsel av det här stenmaterialet bildas fler lämliga lekmiljöer och uppväxtområden för havsöringsungarna. Med fler gömställen minskar konkurrensen och då finns det plats för fler öringar i ån, säger Rickard Gustavsson.

Alla gynnas

Havsöringen är inte en hotad art, men man ser hur bestånden i Sörmland minskar. Genom att förbättra den här sträckan gynnas inte bara havsöringen utan även andra arter som lake, aborre och mört.

– Det här leder till en ökad produktion av alla vattenlevande organismer. Det skapar uppehållsplatser för fisk och uppväxtsområden för insekter som i sin tur utgör föda för fiskar. Fåglar gynnas också av det här i och med att det blir mer käk för dem. Allt hänger ihop, säger Rickard Gustavsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.