Tvillingpappa får fängelse för barnmisshandel

Uppdaterad
Publicerad

Nyköpings tingsrätt dömde i dag en 37-årig man från Flen till fängelse i två år och sex månader för grov misshandel av sina för tidigt födda tvillingsöner.

Vid rättegången i slutet av juli yrkade åklagaren på fyra års fängelse för synnerligen grov misshandel. Tingsrätten dömer även pappan till att betala totalt 175.000 kronor till sina två söner.

Knakade till i benet

Det var en natt i mars som pappan själv ringde till sjukvårdsupplysningen och berättade att han hört det knaka till i benet när han gav ena sonen massage mot kolik.

Pappan förklarade att han var orolig för att benet hade hoppat ur led. Efter röntgen konstaterade läkarna benbrott på ena lårbenet. Men röntgenplåtarna visade också på flera äldre revbens-, handleds- och skenbensbrott.

Efter fler röntgentagningar fann man att även brodern hade liknande skador. Efter att socialen underättats omhändertogs tvillingarna. Samtidigt häktades pappan misstänkt för synnerligen grov misshandel.

Kommer att överklagas

Enligt åklagarsidans rättsmedicinska experter har skadorna uppkommit genom slag, hårt tryck eller skakningar, något som pappan förnekar. Han vidhåller att lårbensbrottet uppstod när han gav den magmassage han lärt sig ge mot kolik.

Försvaret hävdar att skadorna uppstått på grund av att de för tidigt födda pojkarna lidit av benskörhet. Enligt mannens advokat, Inga-Lill Staffansson, kommer man att överklaga domen.

Åklagaren säger till SVT Sörmland att han inte bestämt ännu om även han ska överklaga domen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.