Unga fortsätter rata yrkesutbildningarna

Uppdaterad
Publicerad

De teoretiska och estetiska programmen fortsätter att locka allt fler ungdomar, medan de yrkesförberedande lockar allt färre. Det står klart nu när när niorna har gjort sina val inför höstens gymnasieutbildningar.

– Det beror på att många hellre söker de högskoleförberedande programmen i stället, säger Helena Carlström rektor på Rekarnegymnasiet, som både har det mest populära programmet i Eskilstuna, samhällsvetenskapsprogrammet, och de program som minskar mest, bygg och anläggning samt fordon och transport.

– Problemet blir att branscherna kommer att sakna folk i framtiden, bland annat i och med pensionavgångarna framöver, framför allt då inom fordonsbranschen, menar Helena Carlström.

Men vad kan man göra, och vad gör ni?

– Vi försöker att informera ungdomarna om att man i dag faktiskt kan få en grundläggande högskoleförberedande utbildning även på yrkesprogrammen, om man väljer till det, säger Rekarnegymnasiets rektor Helena Carlström

På fackförbundet Byggnads ser man också avskaffandet av den högskoleföreberedande delen på yrkesprogrammen, som man nu alltså måste välja till om man vill ha den, som en av anledningarna till att allt  färre färre ungdomar söker till bygg och anläggningsprogrammen. Men Byggnads tycker också att branschen får skylla sig lite själv, då man blivit sämre på att ta emot lärlingar.

– Tidigare var man ju i pincip garanterad en anställning efter utbildning och lärlingstid, men när de stora byggföretagen hellre tar in utländska byggarbetare än lärlingar från svenska gymnasieskolor, blir det ju svårare för ungdomarna, säger Kent Sedin, ombudsman på Byggnads i Eskilstuna.

Så det är inte så att svenska ungdomar väljer bort tunga och skitiga yrken då?

– Nej de vill ju ha ett jobb och en trygghet och många skulle nog ta vad som helst, men i dag får ju bara 20-25 procent av dem som går ut bygg och anläggning i Eskilstuna jobb. Tidigare var det kanske 60 procent, vilket det fortfarande är på vissa håll som till exempel Katrineholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.