Unga friidrottsstjärnor på besök

Uppdaterad
Publicerad

Friidrotts-EM för juniorer ska för första gången anordnas i Sverige och Eskilstuna är den utvalda värdstaden. Tävlingarna drar igång i juli, men redan idag besöktes Eskilstuna utav några av de svenska landslagsstjärnorna.

Det svenska friidrottslandslaget är inte ihopsatt än men det finns några säkra kort. Det är den svenska mästaren i sjukamp Emma Stenlöf och kortdistanslöparen Irene Ekelund med guld i både Ungdoms-VM och Inomhus-SM.

– Det är inte varje dag man kan ta tåget till ett junior-EM så det ska bli skönt att inte behöva ställa om någon tid utan bara få komma hit och köra, säger Irene Ekelund.

– När jag var liten tävlade jag här inne. Jag har väldigt bra minnen härifrån. Antagligen var det från några personbästa eftersom man tar sådana hela tiden när man är liten, säger Emma Stenlöf och skrattar.

Emma Stenlög menar Munktellarenan i Eskilstuna. Men i sommar pågår tävlingarna ute på Ekängens IP som ska fyllas av 1500 deltagare från 50 länder.

– Vi ser verkligen fram emot den här sommaren. Jag hoppas att det blir en idrottsfest och en folkfest för hela Eskilstuna med omgivning, säger Karin Grute Movin, projektledare för evenemanget på Eskilstuna kommun.

Eskilstuna – värdstad för juniorernas friidrotts-EM

Friidrotts-EM för juniorer anordnas vartannat år och för första gången i Sverige. Eskilstuna kommun och stadens friidrottsföreningar som håller i evenemanget är glada över att mästerskapet ligger utanför en storstad.

– Det betyder väldigt mycket för att vi kommer att få chansen att kvalificera oss till ännu större evenemang och sätta upp oss på evenemangkartan. Men det betyder även mycket för ungdomsidrotten och för näringslivet som kommer att få ta del av besöksnäringen, säger Mona Kanaan, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, Eskilstuna kommun.

Förhoppningar om stark trupp

Det var en stark svensk juniortrupp i friidrott under förra årets VM i USA. Nu hoppas man på ett minst lika starkt landslag till sommarens mästerskap.

– Jag skulle vilja göra mitt bästa och hoppas på att jag kanske kommer på pallen. Det vore väldigt roligt eftersom vi är hemma. Annars är det bara att springa allt vad man har och köra på, säger Irene Ekelund.

– Det vore väldigt roligt att komma över 6000 poäng, säger Emma Stenlöf.

Är det något annat du ser fram emot här i Eskilstuna utöver tävlingarna?

– Hotellfrukosten! Den brukar vara väldigt bra, säger Emma Stenlöf och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.