Valdeltagandet sjönk i invandrartäta områden

Uppdaterad
Publicerad

Förra valet gjordes speciella insatser i Eskilstuna för att öka valdeltagandet i miljonprogramsområdena. Dit hörde Råbergstorp och Lagersberg, och andelen röstande ökade. Men i detta val var det bara drygt 50 procent som röstade i kommunvalet.

Jade Safari bor i Råbergstorp i Eskilstuna. Bostadsområdet ingår i samma valdistrikt som Lagersberg. Här låg valdeltagandet på 55,5 procent till kommunvalet.

– Många som bor här är från krigshärjade områden. De kan inte språket lika bra. Jag var själv och röstade och jag kunde se att många var lite förvirrade, säger hon.

Inför förra valet gjordes speciella insatser för att höja valdeltagandet. Det fanns till exempel en valbuss  där man kunde förtidsrösta som besökte miljponprogramområdena. Då hamnade valdeltagandet över 60 procent. Det här valet fanns ingen valbuss.

– Vi fick olika synpunkter på att det inte fungerade på vissa ställen. Och vi kan inte heller riskera att man röstar på ett ställe som inte är säkert, säger Aino Blomgren (S), ordförande i valnämnden.

Vad drar ni för slutsatser av det här, att valdetagandet har sjunkit?

– Det måste vi ta reda och titta på, vilka orsaker det beror på, säger Aino Blomgren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.