Vardagshjältar prisas av polisen

Uppdaterad
Publicerad

Fem Eskilstunabor hjälpte till att stoppa rån och ofredande. Idag fick de pris av polisen i Sörmland.

De belönas för att ha hjälpt till att ta fast brottslingar.

– Det känns bra. Det hade jag inte väntat mig, säger Rolf Grubjer.  

Det var den 4 juli som han och hans kamrat Christer Pettersson ingrep i samband med att en man ofredade en kvinna och misshandlade henens pojkvän vid Skjulstabadet.

– Jag gick fram och fick ett bra tag i höger arm på honom. Då ropade jag på Christer och sa att ”nu tar du vänster arm så får vi se om vi kan hålla honom”. Och vi lyckades ganska bra, säger Rolf Grubjer.

Beväpnad med hammare

Håkan Larsson belönas tillsammans med två andra för att ha stoppat ett rån på Systembolaget i Torshälla. En man beväpnad med en hammare försökte att tvinga till sig pengar.

– Det var oväntat. Jag visste inte ens att det här fanns, säger Håkan Larsson om priset, som omfattar en prissumma på 4.000 kronor vardera, samt diplom och plakett.

”Gå på magkänslan”

Vad har du för råd till oss andra som kanske inte skulle våga ingripa om en sådan här sak händer?

– Det är väl att gå på magkänslan. Den är oftast rätt, säger Håkan Larsson.

För polisen handlar priset om att uppmärksamma personer som har varit ”särskilt rådiga”.

– Vi har gjort ett urval och de här personerna tycker vi har varit det. De har verkligen varit till hjälp för andra människor och för oss, säger Torbjörn Johansson, länspolismästare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.