Foto: Arne Söderberg/Länsstyrelsen Stockholm

Vargvalpar att vänta i Sörmland?

Uppdaterad
Publicerad

Det vargpar som har rört sig på gränsen mellan Stockholm och Sörmland ser nu ut att ha etablerat sig och bildat ett revir öster om Klämmingen.

– Det handlar om endast kilometrar från länsgränsen mot Sörmland. Vargarna rör sig troligen inom Södermanlands län också, säger Mikael Fransson, handläggare enheten för naturvård länsstyrelsen Stockholms län.

Hur stort är ett vargrevir?

– Normalt sett är ett vargrevir uppåt 25 till 50.000 hektar. Det beror på hur mycket vilt det finns och hur många andra revir som finns i området, säger Mikael Fransson.

Arne Söderberg är handläggare vid enheten för naturvård vid Länsstyrelsen i Stockholms län och berättar att analyser av spillning som samlats in visar att det handlar om en tik och en hane. Tiken är dessutom den varg som blev påkörd i slutet av april 2014.

– Vi analyserade då blod från platsen och gjorde eftersök, men hon var så pass pigg att hon gav sig i väg. Den här tiken föddes 2013 i Forshaga i Värmland, säger Arne Söderberg.

Spillning som samlades in i november 2014, vid Alsjöns naturreservat, nordost om Gnesta det visade sig komma från samma tik.

– Det visar att hon slagit sig ned i området, säger Arne Söderberg.

Vargpar från Värmland

Även hanen, som tiken nu håller ihop med kommer från Värmland.

– I augusti samlades spillning i Södermanlands län, vid Gnesta Björnlunda, det kommer från hanen som är född under 2012 eller 2013 i Sandsjön i Värmland. De här två vargarna har nu bildat par, säger Arne Söderberg.

Kommer det att bli valpar nu då?

– När vi spårade i början på förra veckan, hittades två urinmarkering med löpblod i så  förutsättningar för föryngring finns ju, säger Arne Söderberg.

Kommer de här vargparet att stanna kvar?

– Med största sannolikhet kommer de vara kvar i området, men hur stort område det handlar om är svårt att fastställa eftersom det är svårt att spåra på grund av avsaknad av snö, säger Arne Söderberg.

Vidare berättar han att länsstyrelsen i Stockholm kontinuerligt har kontakt med länsstyrelsen i Sörmland för att förbereda information för bland annat tamdjursägare i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.