Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vingåker i botten i skolranking

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i valrörelsen presenterar Lärarförbundet sin skolrankning. Enligt den är Vellinge i Skåne den bästa skolkommunen, medan en av sörmländskommunerna hör till de som ligger i botten – Vingåker.

Av landets 290 kommuner hamnar Vingåker på plats 287 i Lärarförbundets skolrankning.

– Vi försöker höja oss på rankingen och för att bli en bra skolkommunen, säger Anneli Bengtsson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Hur tycker du att det gått?

– Det går sakta med säkert. Vi har höjt oss två platser.

Lärarförbundets rankinglista bygger på 14 kriterier, bland annat tittar man på andelen utbildade lärare, vilka löner lärarna har och hur många elever som  har godkänt i alla ämnen i årskurs 9.

– Det måste vi ta tag i på något vis. Det beror nog på både politiken, lärare och elever, säger Lars-Ove Winberg (C), kretsordförande.

– Vi har inte tillräckligt med resurser, framför allt för de elever som är i behov utav särskilt stöd. Det finns inte tillräckligt med speciallärare och det är något som vi skulle vilja satsa på från Folkpartiet, säger Lars Gunnar Karlsson (FP), som dessutom är ordförande i Lärarförbundets regionala lokalavdelning i Sörmland.

När SVT pejl  bett partierna på lokal nivå presentera vilka frågor de går till val på, anser många att skolan är bland de viktigaste.

Hör  och se mer i inslaget ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.